مارتنزیت – Martensite -مارتنزیت توفالی – مارتنزیت صفحه ای – Yrria-stabilized zirconia
نوشته شده توسط : رسول دلاکان

متن کامل مارتنزیت را می توانید با کلیک بر روی عبارت ((مارتنزیت)) مشاهد نمایید.

مارتنزیت

مارتنزیت – Martensite- فازی است که با یک تبدیل بدون پراکندگی، و برشی آستنیت در فولادها شکل می گیرد. و ساختار اصلی فولادهای سخت شده است. از آنجایی که مارتنزیت در شرایط تعادل شکل نمی گیرد، در نمودار آهن – کربن نیز نشان داده نمی شود. بطور کلی برای ایجاد مارتنزیت باید یک خنک کاری سریع تا زیر دمای بحرانی پایین (A1) انجام شود. همانطور که از نمودار آهن – کربن انتظار می رود اگر فولاد تا زیر دمای A1 گرم شود. مارتنزیت در نهایت به فازهای سمنتیت و فریت تجزیه می شود.

خواص

مارتنزیت در فولاد های کربنی با خنک کردن سریع (quenching) آهن با ساختار آستنیتی بدست می آید. سرعت این خنک کاری بقدری بالا است. که اتم های کربن فرصت لازم برای پخش شدن به مقادیر کافی در ساختار کریستالی. و تشکیل سمنتیت (Fe3C) را پیدا نمی کنند. آستنیت آهن فاز گاما (Y-Fe)، یک محلول جامد از آهن و عناصر آلیاژی است. آستنیت با ساختار مکعب مربعی مرکز-وجهی (FCC)، پس از کوئنچ شدن (خنک کاری بسیار سریع). به ساختاری مکعب مستطیلی مرکز بدنی (bct) شدیداً کشیده شده به نام مارتنزیت تبدیل می شود. که با کربن، فوق اشباع شده است. تغییر شکل ایجاد شده تعداد زیادی نابجایی (dislocation) ایجاد می کند. که مکانیزم اصلی سخت شدن فولادها است. بالاترین سختی فولادی پرلیتی نهایتاً می تواند 400 برینل باشد. در حالی که سختی فولادهای مارتنزیتی تا 700 برینل نیز می رسد.

واکنش مارتنزیتی در هنگام خنک شدن شروع می شود، یعنی زمانی که آستنیت به دمای شروع مارتنزیت (Ms) می رسد. و آستنیت مادر به طور مکانیکی ناپایدار می شود. وقتی نمونه کوئنچ می شود. درصد قابل توجهی از آستنیت به مارتنزیت تبدیل می شود. تا زمانی که دمای کمتر از تبدیل (Mf) به دست آید، که در آن زمان تبدیل به پایان می رسد.

در فولاد یوتکتوئید (یعنی فولاد حاوی 78 درصد کربن)، 6 تا 10 درصد از آستنیت. که آستنیت حفظ شده نامیده می شود، باقی خواهد ماند. درصد آستنیت حفظ شده از مقدار ناچیزی برای فولادهای حاوی 6 درصد کربن افزایش یافته. و به 13 درصد آستنیت حفظ شده در فولاد حاوی 95 درصد کربن خواهد رسید. مقدار آستنیت حفظ شده برای فولاد کربنی حاوی 1.4 درصد کربن به 30 تا 47 درصد می رسد. برای ایجاد مارتنزیت، نیاز به یک خنک کاری بسیار سریع داریم. در یک قطعه فولاد کربنی یوتکتیک با مقطع نازک. اگر کوئچینگ از دمای 750 درجه سلسیوس تا دمای 450 درجه سلسیوس در 0.7 ثانیه اتفاق بیفتد. (یعنی با نرخ 430 درجه سلسیوس بر ثانیه)، هیچ پرلیتی ایجاد نخواهد شد. و یک فولاد مارتنزیتی با مقدار کمی آستنیت حفظ شده خواهیم داشت.

در فولادهای حاوی 0 تا 0.06 % کربن، Martensite ظاهری شبیه به توفال دارد. و به همین دلیل به آن مارتنزیت توفالی (lath martensite) گفته می شود. در فولادهایی با بیش از 1 درصد کربن، مارتنزیت ساختاری شبیه به ورق یا صفحه دارد. و به همین دلیل مارتنزیت صفحه ای (Plate martensite) خوانده می شود. بین این دو درصد، ظاهر فیزیکی دانه ها مخلوطی از هر دو است. هرچه مقدار آستنیت حفظ شده رشد می کند، استحکام مارتنزیت کاهش می یابد. اگر نرخ خنک سازی کمتر از نرخ خنک سازی بحرانی باشد، مقدار کمی پرلیت تشکیل خواهد شد. این پرلیت از مرزهای دانه شروع به رشد کرده و به سمت داخل داه حرکت خواهد کرد. تا زمانی که درجه حرارت به Ms برسد. سپس آستنیت باقی مانده با سرعتی نزدیک به نصف سرعت صوت در فولاد تبدیل به مارتنزیت می شود.

فولاد رسول دلاکان

با سالها تجربۀ ارزشمند و گرانبها در عرصه تأمین و توزیع انواع ورق آلیاژی و انواع فولاد آلیاژی. با گواهینامه ها و آنالیزهای معتبری با ضمیمه نمودن آن محصولاتش به مشتریان خویش ارائه داده است. توانسته، رضایتمندی مشتریان خویش را همواره فراهم آورد.

صنعتگر شریف و گرامی از اینکه ما را جهت خرید کالا (فولاد آلیاژی) مورد نیاز خویش. انتخاب می نمایید از شما سپاسگزاریم.

ارتباط با ما

09122136675 – 02128423820-09922704358

واتس آپ: 09122136675

اینستاگرام: fooladdalakan

ایمیل : fooladrasuldalakan@gmail.com





:: برچسب‌ها: Martensite , مارتنزیت , مارتنزیت صفحه ای , quenching , مارتنزیت توفالی , فولاد آلیاژی , پروفیل فولادی , مقاطع فولادی , فولاد ساختمانی , فولاد کربنی , ,
:: بازدید از این مطلب : 839
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 13 مرداد 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: